Sjöräddningssällskapet

Kontakt:

Företagsnamn: Sjöräddningssällskapet

Besöksadress:Talattagatan 24, Västra Frölunda

Adress: Box 5025

Postadress: 426 05 Västra Frölunda

Telefon: 077-579 00 90

Hemsida: www.ssrs.se

 

Beskrivning:

I början av 1900-talet var sjöräddningen i Sverige i så dåligt skick att den användes som internationellt skräckexempel. Till slut tog kustbor och engagerade privatpersoner saken i egna händer. De startade insamlingar för att själva bekosta båtar och räddningsstationer. Med hjälp av många små gåvor och allt fler stora donationer, kunde Sjöräddningssällskapet spridas längs den långa svenska kusten.

Sedan 1907 har vi undsatt mer än 25 000 fartyg och räddat över 70 000 människor i sjönöd. Vi startades av eldsjälar, och eldsjälarna finns kvar, drygt 100 år senare.

– Vi har samma syfte då som nu, vi är en ideell förening som räddar liv. Vi begär inga pengar av staten. Vår verksamhet bygger fortfarande helt på gåvor, donationer och medlemsavgifter, berättar Rolf Westerström, vd för Sjöräddningssällskapet.

2 000 frivilliga hjältar
Sjöräddningssällskapet har 68 räddningsstationer och mer än 190 räddningsbåtar längs våra kuster och i våra största sjöar. Och 2 000 frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut, dygnet runt, året om. Inom 15 minuter är räddningen på väg när larmet går.
Medlemmarna är den ekonomiska ryggraden
Sjöräddningssällskapets arbete drivs framåt tack vare många ideella insatser. Men det kostar pengar varje år att utbilda de frivilliga, reparera båtar och tanka för att kunna gå ut på larm. Mycket av den dagliga driften täcks av medlemsavgifterna från 95 000 medlemmar. Tack för att du är en av oss. Tillsammans räddar vi liv till sjöss!

Uppdraget har växt
Det enda som har förändrats under åren är att uppdraget att rädda liv har växt. Uppdraget kan sammanfattas i tre delar; Sjöräddningssällskapet ska hålla intresset för sjösäkerhet och sjöräddning högt, ta fram effektiva åtgärder för sjöräddning samt utföra sjöräddningsuppdrag. Detta är sedan starten 1907 föreningens ändamål.

– Vi ser det som vår uppgift att leda utvecklingen av en effektiv svensk räddningstjänst till sjöss. Vi jobbar med förebyggande sjösäkerhet i form av information, forskning och utveckling. Dessutom deltar våra fartyg och besättningar i annan humanitär hjälpverksamhet, som kan vara till nytta för allmänheten, berättar Rolf Westerström.
Sjöräddningssällskapet sparar varje år närmare två miljarder kronor åt staten, genom att helt ideellt ta hand om 70 procent av sjöräddningen.

– Pengar som kan användas till något annat viktigt, avslutar Rolf Westerström.

Verksamhet: Ideella föreningar, Sjösäkerhet

Share This: